Obezite,Fast-Food
ve Gelenekler
Obezite hakkında yazı yazmak elbette tıp dünyasına düşer.Ama
benim değinmek istediğim,obezitenin
yaşam biçimimizle olan ilişkisine birazcık dokunmak.Geleneklerimizle
olan ilişkisini gözler önüne sermek.Hiç düşündünüz mü.Bazı Geleneklerimiz Var :Sokakta lokma dağıtılır,Pilav günleri
yapılır,kadınlar pastalı börekli günler yapar v.s Bu etkinliklerde vücudumuzun
ne kadar enerjiye ihtiyacı var bakılmaz.Tadı güzel mi tüket gitsin. Gelsin
lokmalar,gitsin börekler sonu düşünülmeden zevkle yenilen un,tuz,şeker,yağ içerikli yiyecekler.Eee sonu mu obezite.
“Obezite, vücuda besinler ile alınan enerjinin, harcanan
enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kitlesinin, yağsız vücut
kitlesine oranla artması ile karakterize olan kronik bir hastalıktır. Obezite,
başta kardiovasküler ve endokrin sistem olmak üzere vücudun tüm organ ve
sistemlerini etkileyerek çeşitli bozukluklara ve hatta ölümlere yol açabilen
önemli bir sağlık problemidir.
Obeziteyi Dünya Sağlık
Örgütü (WHO) en tehlikeli 10 hastalık arasında
göstermektedir.Obezite çevresel ve genetik faktörlerle yaşam bulur.Ülkelerdeki
artan refah düzeyi ile ortaya çıkan bir hastalık.Yeme alışkanlıkları,toksik
kimyasallar,yaşam tarzı ortaya çıkmasında etkendir.” Kaynak Van Tıp Dergisi Berrin Zuhal Altunkaynak,Elvan Özbek
Geleneksel olan yağlı ,tuzlu,şekerli ve unlu yeme
alışkanlığımızın dışında,birde şehirlerin büyümesi,çalışma koşullar,zaman
yetersizliği ile birlikte ortay çıkan
Fast Food Türkçede birebir”çabuk yeme
“olarak tanımladığımız beslenme alışkanlığı.Fast food olarak tükettiğimiz:Ekmek
arası döner,hamburger,patates kızartması gibi besin değeri düşük ,kalorisi
yüksek,tuz ve şeker oranı yüksek,doymamış yağ asitleri içeren bu beslenme
şekli obeziteye neden oluyor.Ve yakın çevrenize dikkat ediniz,yakınınızdakiler nasıl da şişmanlıyor.
Bir de bunun üzerine
fiziksel aktiviteden yoksun durumumuzu düşünürsek halimiz pek yaman.Vücut kitle
endeksimizin fit olduğu bir toplum
dileği ile esen kalın. 26.04.2015
|
Yorumlar
Yorum Gönder