Nasıl İyi
Beslenir Toplumumuz?
Baştan başa büyük bir coğrafya ve dört değişik iklimin hüküm
sürdüğü ülkemizde gıda fiyatları dünyada düşerken bizde artmasının sebebi ne
olabilir?
Her yıl bir tarım ürünü çiftçinin gözünde değerli olur,ona
yönelir.Bir bakarsın ertesi yıl o ürünü eken çitçi çok olmuş.Ürün piyasada çok
olurken diğer bir ürünün ekimi az olunca doğal olarak o ürün
piyasada az olur.Ve o ürün piyasaya pahalı çıkar.
Bir başka sebep çiftçiye verilen tarım desteğinin üretilen
ürün üzerinden verilmemesi.Toprak sahibi bazı çiftçiler hiç ürün hasat etmeden,
toprağı olduğu için gelir desteği aldığı halde ürün üretmemektedir.
Üniversitelerin Ziraat fakültelerinden yetişmiş elemanların
çiftçi ile programlı olarak bir araya gelememeleri,çiftçileri dünyada gelişen
tarımsal üretimle ilgili aydınlatamamaları sonucu gerekli üretimin yapılamaması.
Tarımda gerekli olan su ihtiyacının karşılanmasında
geleneksel yöntemlerin yerini damlama yöntemine tam olarak bırakılmaması.
Tarım topraklarının bilinçli ya da bilinçsiz olarak çeşitli
yapılaşmalara açılması.Ayrıca toprağın yeterinden fazla gübrelenmesi,ilaçlanması.
Toprak işleme tekniklerinden dünyadaki gelişmelere uygun yöntem ve tekniklerin yeterince takip
edilmemesi.
Daha da önemlisi çiftçileri örgütleyen,bilgilendiren üretim
kooperatiflerinin az ya da hiç olmaması.Bunun yanında tüketicileri koruyan,bilinçlendiren
tüketici kooperatiflerinin olmaması.
Yukarıda sıralamaya çalıştığım sebeplerin ortadan
kaldırılması halinde daha sağlıklı ve ucuz gıdaya ulaşabiliriz.Bu sebepler
nasıl ortadan kaldırılır?
Tarım Bakanlığı ve Üniversitelerin ilgili bölümleri sahada
birlikte programlı bir şekilde çalışması.Her tarım bölgesinde hangi ürünlerin
üretimi fazla ve kaliteli olur?Üzerinde ciddi bilimsel çalışmaların
yapılması.Bu konulara kafa yoran bilim insanlarına daha çok değer
verilmesi.Basın organlarında bu
insanların görüş ve düşünceleri halka yetiştirilmelidir.
Çiftçiye verilen tarım desteği üretilen ürün üzerinden ve artırılarak
verilmelidir.Eğer bu desteği gelişmiş ülkelerdeki seviyeye çıkaramazsak.Daha
çok tarım ürünleri dışarıdan ithal ederek çiftçimizi mağdur ederiz.
Tarımsal üretim için gerekli olan su,gübre,toprak
analizi,tohum, ilaçlama vb.Yapılırken geleneksel yöntemlerin yerini bilimsel
yöntemlere bırakmalıyız. İlgili kurumların bunu sıkı bir şekilde denetlemesi.
Tarım arazilerinin küçültülmesi ile ilgili son çıkarılan
yasa olumlu olmakla beraber,arazilerin yapılaşmaya açılması daha sıkı
tedbirlere bağlanması.
Çiftçinin üretimden tüketime kadar her safhada üretim kooperatifleri vasıtasıyla
bilgilendirilmesi.Ürünlerini zamanında değerinde fiyatla, ürünlerini tüketici
kooperatiflerine ulaştırarak satışa sunmalarının önündeki her türlü engellerin
aşılması.
Bizlerin ucuz ve
kaliteli üretilen gıdaya ulaşma
isteğimizi karşılamak, alanda etkin olan kurum ve kuruluşların derhal vakit
kaybetmeden işe koyulmaları halinde gerçekleşebilir.Aksi halde
pahalı,ithal,lezzetsiz gıdalar tüketmeye devam. Keşke bu konuda kafa yoran
bilim
insanlarına biraz kulak kabartabilsek ne kaybederiz? 14.04.2015
Celal
Yıldırım
Yorumlar
Yorum Gönder