Ağız Tadıyla Balık
Yiyebilmek
Balık yemeği
sevmeyenimiz bildiğim kadarıyla çok azdır.Tabi ki doğal ortamında hayat bulmuş
balıktan söz ediyorum.Şimdi dersiniz ki denizlerimizde balıklar için doğal
ortam kaldı mı?Haklı bir soru.
Hep övgüyle
söz ederiz üç tarafı denizlerle çevrili bir yarım ada ülkesi olduğumuzu.Coğrafi
olarak övünmek hakkımız.Ama gel gör ki,bu denizlerdeki ürünlerden ne ölçüde
yararlanıyoruz.Orası bir muamma.
Denizlerimizin
kıyısındaki yerleşim birimlerinde kontrolsüz nüfus artışı ile birlikte
arıtmadan denize bırakılan atık sular,kaba çöpler oradaki ekosistemi olumsuz
etkileyerek deniz canlılarına zarar vermektedir.
Yine kıyı bölgelerinde
kurulan sanayi tesisleri,turizm için kurulan oteller atık sularını yeterince
denetlenmeden denize bırakılması aynı olumsuzlukları yaratmakta.
Denizlerdeki
eski gemilerle yapılan petrol ve kimyasal taşımacılığında denize sızan petrol
ve kimyasallar deniz canlılarını yaşam alanlarını kirletiyor.Balıklar bu
ortamlarda çoğalamayarak nesli azalmaktadır.
Mevsim dışında
avlanma,avlama teknikleri,ve küçük balıkların avlanması.Deniz dibinde
mercanların yok olması balık yuvalarına zarar vermekte.
Ayrıca deniz
ve canlıları konusunda halkın eğitiminin yeterli olmayışı.Denizlerimizde
balıkların yok olma seviyesine geldiğini gözlemlemekteyiz.
Bütün bu
olumsuzluklar olurken yetkili kurum ve kuruluşlar yeterli denetimleri
yapmadığını,eğer yapmış olsalardı ,bizlerde ağız tadında deniz balıkları yeme
şansına sahip olacaktık.
Balık yemek
istiyorsunuz,balıkçıya vardığınızda ya fiyat yüksekliğinden el atamıyorsunuz.Ya
da balıklar o kadar doğal ortamından uzak ve yemle aşırı beslendiğinden oldukça
gereksiz yağlı olmakta ve balık yediğinize sizi pişman ettirmektedir.
Gönül ister ki
bu güzelim denizlerde balık nesli çoğalsın,tüm halkımız dilediğinde ağız tadında
balık yiyebilsin.Balık yiyen insanlarında sağlıklı gelişsin.Sağlıklı bir toplum
dileği ile.
22.08.2015 Celal Yıldırım
Yorumlar
Yorum Gönder